Leerwerktrajecten

Terug naar overzicht

Leren & Werken

Een vak leren bij een van onze partners-ondernemers in het Jeugddorp of de nabije regio. Een belangrijke bouwsteen voor de toekomst.

In het dorp kunnen jeugdigen een vak leren en zo werken aan hun toekomst. Bijvoorbeeld bij Folda, het erkende werk-leerbedrijf van Cees en Carla van de Heuvel. De mix van het hoveniersvak met zijn machines en gereedschap, de boerencamping waar je met gasten te maken hebt en de rustgevende energie van de paarden, maakt het tot een plek waar jongeren kunnen opbloeien.

Je mag er zijn

Carla: “We vinden het belangrijk dat je hier mag zijn wie je bent. Dat er ruimte voor je is. Je mag verdrietig zijn, blijheid tonen en kwaad worden. Maar op een ding letten we wel: je hebt respect voor degene om je heen. Ook al werk je soms in een team en is dat wat moeilijk. Respect staat altijd bovenaan. We merken dat jongeren de ruimte nodig hebben en dan weer verder kunnen. En het mooie? Als je hen met respect behandeld, ruimte geeft en er energie in stopt, dan ga je dat vanzelf van ze terugkrijgen.”

Ontwikkeling vraagt om ruimte

“Er zijn jongeren die hier binnen komen die echt opstandig zijn”, vertelt Cees. “Zo van: ‘wat moet ik hier nu allemaal weer’. Dan gaan we eerst eens even rustig zitten. En dan heb ik hier een map liggen met allemaal foto’s. Ik laat zien wat we allemaal kunnen doen. En dan zie je die jongere vaak veranderen. Alsof ze dan aanvoelen van ‘hé, hier is ruimte’. En we doen hier echt van alles: het groenonderhoud in het dorp tot gebruiken of repareren van machines. Ik neem ze gewoon mee, ook naar klanten buiten de grenzen van De Glind. Daardoor leren ze veel meer dan alleen het werken met groen.”

In 1986 zijn Cees en Carla van de Heuvel verhuisd naar De Glind. Sinds 2004 hebben ze het erkend werk-leerbedrijf Folda waarin ze jongeren begeleiden en opleiden. Naast de groenwerkzaamheden kunnen de jongeren ook werken met de paarden en op de camping. Lees hier meer over Folda.