3 oktober 2019

Henk Jonker stelt zich voor

Henk Jonker is per 1 september gestart als directeur-bestuurder van Stichting Jeugddorp De Glind. Hij neemt het stokje over van Gerard Besten, die vorige week met pensioen ging (25 september 2019).  Maar wie is Henk eigenlijk? In dit interview stelt hij zich voor.

Waarom ben jij gaan werken bij Stichting Jeugddorp De Glind ?
Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat kinderen die niet thuis kunnen wonen, toch in een gezin kunnen opgroeien. Stichting Jeugddorp De Glind maakt het mogelijk om kinderen een thuis te geven in een gezinshuis. Daarnaast spreekt het me aan dat het een organisatie is die onderdeel is van een dorp. In De Glind kunnen kinderen wonen, leren, vrijetijd besteden en kunnen ze zo normaal mogelijk opgroeien. Gerard Besten vatte het altijd mooi samen: “Je hoort erbij en doet mee”. Dat is ook mijn drijfveer: dat kinderen zich onderdeel voelen van een gezin en zich kunnen ontwikkelen.

De roots van Stichting Jeugddorp De Glind en het karakter van de organisatie vind ik een perfecte combinatie. We zijn geïnspireerd door wat er meer dan 100 jaar geleden in gang is gezet door ds. Rudolph. Maar we zijn tegelijkertijd een hele moderne, platte organisatie die maximaal ruimte geeft aan de professionals en maatwerk wil bieden voor de kinderen.

Waarom wil je bij een jeugdzorgorganisatie werken?
Na een aantal jaar in ontwikkelingssamenwerking gewerkt te hebben, ben ik in 2008 overgestapt naar de jeugdzorg. Daar heb ik nooit spijt van gehad, want het is een sector waar ik met mijn hart kan werken. Ik vind het mooi om me in te zetten om kinderen en jongeren liefdevol en veilig  te laten opgroeien. De jeugdzorg is ook een hele boeiende sector, met veel mogelijkheden voor samenwerking en vernieuwing. Na verschillende managementfuncties bij drie jeugdzorgorganisaties, heb ik de afgelopen anderhalf jaar bij een gemeente gewerkt. Daar wilde ik kennis brengen over de jeugdzorg, maar ik wilde ook kennis opdoen over hoe een gemeente met zorg omgaat en hoe besluitvorming plaatsvindt. Het was een leerzame periode en ik hoop dit in te kunnen zetten om Stichting Jeugddorp De Glind verder te ontwikkelen en te laten groeien.

Hoe ziet je leven er uit naast je werk?
Ik ben getrouwd met Jan-Willem en samen zorgen we sinds een aantal jaar voor twee pleegkinderen. Dat heeft ons leven wel enorm veranderd, maar we hebben er nooit spijt van gehad. We zijn gaan nadenken over pleegouderschap doordat ik een keer een meisje tegen kwam dat zei: ‘meneer, dit is mijn 25e bed’. Het greep me zo aan: 16 jaar en dan 25 bedden bij pleeggezinnen, groepen en verschillende organisaties….

Pleegouder zijn heeft me nieuwe kanten doen ontdekken van mezelf en van mijn partner. Maar het is ook een ervaring die ik meeneem in mijn werk.  Ik zie thuis hoe ingrijpend het kan zijn voor een kind om niet op te groeien bij je eigen ouders en hoe belangrijk het is dat je zoekt naar manieren om toch het contact met de vader of moeder vorm te geven. En sinds we zelf pleegouder zijn, heb ik nog meer respect gekregen voor gezinshuisouders. Heel bijzonder dat je 24/7 voor meerdere kinderen zorgt en dat werk en privé zo vermengd zijn met elkaar.

Is er nog iets wat je wilt meegeven aan de lezer?
Het is geweldig dat veel mensen in De Glind zich inzetten voor kinderen en jongeren. Maar iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. Je kunt altijd iets doen voor een uithuisgeplaatst kind,  pleegouder of gezinshuisouder. Bijvoorbeeld door een logeerplek te bieden, door mee te gaan naar de voetbaltraining of te helpen om die bergen met was weg te werken. Dus laten we allemaal kijken wat wij kunnen betekenen voor een kind!

Terug naar overzicht