Snel naar

Het is wennen als je in een gezinshuis gaat wonen. Er verandert veel als je niet meer thuis kunt wonen. We leggen je uit hoe dat is; wonen in een gezinshuis.

Wat is een gezinshuis?

Een gezinshuis is een soort pleeggezin.
Het verschil is dat de gezinshuisouders dit voor hun beroep doen; ze worden er voor betaald. Meestal wonen er 4 tot 6 extra kinderen in het gezin, soms zijn er ook nog eigen kinderen.
De reden dat kinderen een tijdje in een gezinshuis wonen heeft altijd te maken dat volwassenen vinden dat thuis nu niet de beste plek is, dat er problemen zijn.

Als je in een gezinshuis woont draai je mee met het gezinsleven van het gezinshuis: maaltijden, school, vrijetijd, slapen etc. Voor een groot deel lijkt dat op hoe je het tot nu toe gewend bent, maar er zijn ook verschillen.
Het kost een tijdje voordat je gewend bent aan hoe het in dit huis gaat; iedereen die er woont heeft dat zo meegemaakt.

Met je ouders houd je contact. Er worden altijd afspraken gemaakt over bel- of appcontact met je ouders. Ook over bezoek of thuis slapen. Er worden afspraken gemaakt die bij jouw situatie passen, en dat kan dus verschillen met afspraken van andere kinderen in hetzelfde huis. Hoe lang je in het gezinshuis woont verschilt; als het thuis weer kan, is dat de beste plek voor jou.

Doe je mee met trefbal, gitaarles, schilderen en nog veel meer…

Na schooltijd en in de vakanties hoef je je niet  te vervelen. Doe je mee met de activiteiten die het Vrije Tijdsteam voor jou organiseert?

Je mag zeggen wat je wilt bij de jongerenraad

Jouw stem telt als je in De Glind woont. Je kunt meepraten en meebeslissen over de zaken die voor jou belangrijk zijn. Vanuit verschillende perspectieven komen wij samen, inspireren en versterken wij elkaar. Het gaat dus niet alleen over de zorg, maar over meerdere onderwerpen. Hiervoor is een samenwerking tussen de jongeren en beleidsmedewerkers belangrijk.
De jongerenraad bestaat uit een aantal enthousiaste jongeren uit De Glind. Ifé van het Vrije Tijdsteam is de begeleider.

Ben je ontevreden of heb je een klacht?

Bijvoorbeeld over de zorg die je krijgt of iets wat er is gebeurd in een gezinshuis waar je woont of hebt gewoond.
En soms wil je misschien gewoon met iemand praten. Hier lees je wat je kunt doen.